авариен телефон 24/7

          0889 556 787


 

      

  • baner1.jpg
  • baner2.jpg
  • baner3.jpg
  • baner4.jpg
  • baner5.jpg
  • baner6.jpg
  • baner7.jpg
  • baner8.jpg
  • baner9.jpg

Гръмнал бойлер

Оценете
(3 гласа) 5

/

3

Новини за гръмнал бойлер се срещат все по-често. Доста хора не приемат бойлера на сериозно и канят „професионалисти на частно“ да монтират бойлера им в къщи за по-ниска цена. Напоследък е модерно да се монтира бойлера собственоръчно, като се четат форуми, като препоръките и мнението на съфорумците се приема за чиста монета. За да гръмне бойлер не са спазени основните правила за работа и експлоатация на уреда, като основното е неправилен монтаж на бойлер.

Гръмнал бойлер причини

За да се стигне до гръмнал бойлер трябва да се натрупат няколко последователни причини, които са продиктувани основно от неправилен монтаж на бойлера. Как работи бойлера? Тук става дума за обемен електрически бойлер за баня, които загрява водата посредством електрически нагревател. Електрическият нагревател може да загрява водата в бойлера директно или индиректно (при сухите керамични нагреватели). Нагревателя работи с електрически ток, които се подава през терморегулатор.Някои го наричат термореле или термостата, но това не е от голямо значение. През терморегулатора преминава фаза, която се управлява от термодатчик. При достигане на желаната и настроена температура датчика прекъсва веригата (фазата) и спира работата на нагревателя. Терморегулатор е понеже регулира температурата на водата в бойлера и дава възможност да нагласяте тази температура. Диапазона на настройката е от 32 до 78 градуса по Целзий. При евентуален проблем с терморелето се задейства термозащитата на бойлера, която прекъсва захранването на бойлера изцяло, като прекъсва фаза и нула още от захранващият електрически кабел. Така правилната работа на бойлера е подсигурена двойно. Въпреки всичко при неправилно свързване на бойлера към електрическа мрежа се получават моменти в които защитата не сработва. Същото се получава и при многократно включване без да се потърси причината за изключването и да се отстрани. Дотук причините са ясно, но има и груби грешки при свързване на бойлера към водопровода. Основно се допускат две грешки, но фрапиращи, които могат да доведат до гръмнал бойлер.

гръмнал бойлерПървата грешка е неправилен монтаж на възвратният клапан или липсата на такъв. Възвратният клапан на бойлера представлява механична защита от прегряване на бойлера. Когато не сработят термостата и защита по една или друга причина водата в бойлера загрява прекалено и започва да се разширява над предвиденото, а с това и да повишава налягането над допустимото. Водосъдържателя на бойлерите се изпитва на 10 Мра, като за нормално работно се приема до 6 Мра. Предпазният клапан е монтиран с цел да отвори системата и да изпусни налягане от водосъдържателя на бойлера, като така го предпазва от експлозия. Втората грешка която има неприятни последствия е монтаж на вертикален бойлер като хоризонтален, или обратното, както и обръщане на тръбите на входящата и изходящата вода. В описаните грешки се получава един и същ проблем – наличие на въздух във водосъдържателя.

От казаното до тук виждаме, че бойлера неможе да гръмне току така, освен при неправилен монтаж от некомпетентни и неправоспособни лица. Същото може да се предизвика и от ремонт на бойлер от подобни „майстори“. 
Описаните грешки при ремонт и монтаж са реални и ние ги наблюдаваме ежедневно. Този ред неизправности по вашият бойлер могат да доведат до експлозия. Гръмнал бойлер и последствията от такава експлозия са доста сериозни и опасни.

Професионален сервиз за бойлери предлага доставка и монтаж на нов бойлер с безплатна доставка до дома ви, демонтаж и монтаж на бойлери, ремонт на бойлери, свързване на бойлери, окачване на бойлери и подмяна на бойлер.